Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Cyklisterna måste göra mer för att synas, menar skribenten. Bild: Hasse Holmberg/TT

Cyklisterna kör runt i mörkret som svartklädda självmordspiloter

Replik

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Svar till Inger Karlsson och Marita Andreasson, 29/10

Apropå att göra det obligatoriskt att använda reflex.

Jag håller fullständigt med er, men vill göra ett tillägg. Cyklisterna som kör omkring som kolsäckar i mörkret. Dessa svartklädda självmordspiloter är en jättefara i trafiken. Dels rör de sig fortare, och dyker upp som torpeder, alldeles intill fronten på bilen. Dessutom är de flesta av dem totalt okunniga om trafikreglerna.

Jag har genom egna erfarenheter lagt märke till att de värsta syndarna är män och kvinnor mellan 35 och 50 år. Det är en stor miss av oss fyrtiotalister som inte tillräckligt bra, talat om för våra barn att det gäller att synas i trafiken och inte köra omkring med inställningen att inte synas.

Att lagstifta är tyvärr meningslöst då det inte kommer att beivras likt lagen om mobiltelefonanvändandet i bilen. Det är fortfarande mycket vanligt att köra bil samtidigt som det både sms:as och talas i mobilerna. Polisen bryr sig inte om dessa syndare, då jag vid flera tillfällen har sett poliser klart ignorera chaufförer som sysslar med ovanstående.

Jag känner också till att många människor tycker det är lite töntigt att använda reflex, och då kan man verkligen ställa sig frågan hur man når dessa föräldrar som hellre kör livsfarligt med barn på pakethållaren än att använda reflexvästar.

Jag har inte speciellt stort förtroende till lagstiftarna, då de kan ta bort lagen om obligatoriskt bakljus på bilar. Hur i himlens namn kan man ta bort en lag som gör att vi syns bättre.

Rune Petersson