Coronakrisen ställer om oss till att tänka mer hållbart

Den nuvarande coronapandemin drabbar de äldre samt personer i riskgrupper hårdast.

ANNONS
|

Coronaviruset. Den nuvarande coronapandemin drabbar de äldre samt personer i riskgrupper hårdast. Kostnaden för att minska smittspridningen är i dagsläget okänd men enligt FN:s handels- och utvecklingsorgan UNCTAD kan nedgången i världsekonomin kosta 1 000 miljarder dollar.

Trots denna och liknande prognoser över kostnaderna för att stävja krisen har de allra flesta länder valt att agera kraftfullt för minskad smittspridning och för att skydda utsatta grupper. Oavsett den slutgiltiga prislappen torde de flesta vara överens om värdet av att förhindra något som motsvarar en Estonia- katastrof om dagen – för så illa är det nu i Spanien och Italien.

En annan pågående kris som i den rådande situationen hamnat lite i skymundan är att vi människor håller på att förstöra förutsättningarna för vår existens på planeten. En rapport publicerad 2019 av Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) visar att 1 miljon arter håller på att utrotas världen över, där klimatförändringar orsakade av människors koldioxidutsläpp är en av de främsta orsakerna.

ANNONS

Rapporten drar slutsatsen att konsekvensen för mänskligheten av detta riskerar att bli katastrofal. Dessa arter och ekosystem bidrar till och möjliggör många grundläggande funktioner som vi är absolut beroende av, så som ren luft och vatten, reglering av klimat och matproduktion.

Detta är således inte bara en fråga om klimat och biologisk mångfald utan kommer dramatiskt påverka möjligheten till en säker värld med tillgång till mat, vatten och hälsa för kommande generationer.

På samma sätt som vi nu visar solidaritet med våra äldre och med personer i riskgrupper behöver vi också visa solidaritet med kommande generationer, även om det får ekonomiska konsekvenser.

Ett konkret förslag för hur Sverige kan påskynda omställningen till ett mer hållbart samhälle, och agera som förebild för andra länder, är förslaget ”Avgift och Utdelning”.

Förslaget förs i Sverige fram av organisationen Klimatsvaret – CCL Sverige och innebär en stigande avgift på alla bränslen som höjer halten koldioxid i atmosfären. Statens hela intäkt från denna avgift delas sedan ut till allmänheten, varje månad, till varje vuxen medborgare.

Detta innebär att majoriteten av låg- och medelinkomsttagare skulle gynnas ekonomiskt av förslaget. Förslaget stöds av 3 500 ekonomer, däribland 27 nobelpristagare och samtliga tidigare riksbankschefer i USA.

Båda coronakrisen och klimatkrisen kräver ett kraftfullt agerande, där vi värnar om både våra äldre och våra barn och barnbarn.

ANNONS

Tomas Lindegaard

ANNONS