Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mäns våld mot kvinnor måste upphöra, skriver Christofer Bergenblock (C). Bild: Fredrik Sandberg/TT
Mäns våld mot kvinnor måste upphöra, skriver Christofer Bergenblock (C). Bild: Fredrik Sandberg/TT

Centerpartiets värdegrund står fast

För Centerpartiet är både klimatutmaningen och energiförsörjningen helt centrala frågor och vi anser att Sverige ska ta på sig ledartröjan inom den gröna omställningen, skriver Christofer Bergenblock (C).

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

”Uppfattningen om alla människors lika värde, om alla människors lika rättigheter är grunden för Centerns politik”, sa Thorbjörn Fälldin i samband med slutdebatten inför valet 1976. Trots att det har gått nästan 50 år sedan dess har värderingarna inte ändrats. Miljö, landsbygd och jämställdhet var andra frågor han arbetade för och dessa är lika aktuella i årets valrörelse.

För Centerpartiet är både klimatutmaningen och energiförsörjningen helt centrala frågor och vi anser att Sverige ska ta på sig ledartröjan inom den gröna omställningen. Vi ska verka för teknikutveckling, nyttja den svenska skogen och ställa om fordonsflottan. Samtidigt måste vi fördubbla vår elproduktion genom att bygga ut både solenergi och vindkraft. Även transmissionsnätet måste byggas ut och ny teknik för ellagring behöver utvecklas.

”Stad och land, hand i hand”, var en devis som Centerpartiet myntade på 1970-talet och som fortfarande håller. Oberoende av var man bor så behövs det tillgång till service, infrastruktur, bostäder och arbete. Även den svenska livsmedelsförsörjningen måste värnas genom att vi blir mer rädda om jordbruksmarken och minskar kostnaderna för lantbruken. På så sätt kan även den svenska självförsörjningsgraden öka.

Sverige är ett land som arbetat mycket med jämställdhet och likväl är vi inte bäst i klassen. Det finns fortfarande mycket att göra för att nå ett jämställt samhälle. Kvinnors löner och livsinkomst måste höjas, pojkars resultat i skolan måste förbättras, fördelningen av föräldradagarna behöver bli bättre och mäns våld mot kvinnor måste upphöra.

De utmaningar som Centerpartiet vill ta sig an under den kommande mandatperioden är till stor del samma utmaningar som Thorbjörn Fälldin tog sig an på 1970-talet. Lösningarna kanske inte är exakt de samma, men vår värdegrund ligger fast. Vi tror nämligen på alla människors inneboende kraft, på potentialen i såväl stad som land och på möjligheten att bygga ett samhälle i ekologisk balans.

Christofer Bergenblock (C)

riksdagskandidat, Halland