Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När regeringen flaggar för att skydda yrkestiteln undersköterska kanske man i samma veva ska tänka om och ändra yrkestiteln, föreslår skribenterna. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
När regeringen flaggar för att skydda yrkestiteln undersköterska kanske man i samma veva ska tänka om och ändra yrkestiteln, föreslår skribenterna. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Byt ut titeln undersköterska

Äntligen får vi en skyddad yrkestitel. Det har vi längtat efter – men vi föreslår att titeln ”undersköterska” byts ut till en mer passande yrkestitel, skriver undersköterskorna Fredrik Jarlestål Jensen och Lina Lindgren.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Nu när det efterlängtade beskedet kom att yrkestiteln undersköterska ska bli en skyddad arbetstitel var det många som blev glada. Vem som helst ska inte längre kunna kallas undersköterska. På sikt kommer detta att vara positivt både för dem som arbetar som undersköterska och för alla i behov av vård och omsorg.

Jag (Fredrik Jarlestål Jensen) och en arbetskollega samtalade just om vår yrkestitel under ett av våra nattpass på Halmstad sjukhus. (Det är nämligen på nattpassen man tillsammans kommer på de bästa idéerna.) Undersköterska har en negativ ton och det är något man i sig borde arbeta med. Därför har vi skrivit en motion till Kommunal, ett upprop till vårt fackförbund, att nu när regeringen flaggar för att skydda yrkestiteln undersköterska kanske man i samma veva ska tänka om och ändra yrkestiteln.

I vår motion har vi som förslag att Kommunal ser på möjligheten och arbetar för att ändra vår yrkestitel “undersköterska” till sjukvårdsarbetare, hälso- och omsorgsarbetare eller psykiatrisk omsorgsarbetare. Likt vårt goda grannland Norge som har liknande yrkestitlar i dag.

I vår motion uppmanar vi också Kommunal att titta på vad som gäller om man sedan vill kunna vidareutbilda sig. Vi tycker att man ska kunna utbilda sig till ”sjuksköterskeassistent” där man kan få delegeringar på att sätta PVK, dropp, såromläggning med mera. Detta skulle vara ett sätt att få duktiga, kompetenta undersköterskor att utbilda sig vidare och stanna kvar i vården.

Sjuksköterskeassistenterna skulle också kunna avlasta sjuksköterskorna och därmed lösa sjuksköterskebristen som råder.

Lina Lindgren, undersköterska Halmstad sjukhus

Fredrik Jarlestål Jensen, undersköterska Halmstad sjukhus