Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bygg inte en könsseparerad gymnasieskola!

Satsa på lokaler i anslutning till de nuvarande gymnasieskolornas huvudbyggnader.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det planeras en ny gymnasieskola för bygg- och anläggningsprogrammet på Kristinehedsgymnasiet. Tillsammans med det nuvarande fordons- och transportprogrammet är tanken att skolan om några år ska rymma några hundra grabbar. Ja, med undantag för några få tjejer då, för så många tjejer kommer det inte att bli. Är detta verkligen rätt tänkt ur ett genusperspektiv?

Det kommer, från politikernas håll, hävdas att skolan hör ihop med Sannarpsgymnasiet. Men detta är bara i teorin. I verkligheten kommer eleverna på Kristinehedsgymnasiet att ha sin egen skola med egen idrottshall och egen matsal med ett par kilometer bort till de övriga eleverna på Sannarpsgymnasiet.

Enligt läroplanerna måste skolor motverka traditionella könsmönster. Forskning visar också att en ojämn könsfördelning påverkar elevresultaten. Pojkar – som generellt presterar något sämre än flickor – vinner nämligen studiemässigt på att ha flickor omkring sig. Enligt en nederländsk studie syns effekten redan vid fördelningen 60 procent tjejer och 40 procent killar. (SvD, 5/10-18).

Detta är strukturer som tar tid att förändra. Ska vi då verkligen bygga in problemen redan från början med 100 procent killar i klasserna?

Nej, satsa på lokaler i anslutning till de nuvarande gymnasieskolornas huvudbyggnader istället, som den nuvarande Byggskolan, så att tjejerna och killarna i allafall får möjlighet att träffa varandra i lektionssalarna när de har idrott eller teoretiska ämnen, eller åtminstone i korridoren och i matsalen! Ni som brukar höja era röster mot könsseparerad idrott – var är era röster nu?!

Tänk om och gör rätt!

En man som heter Ove