Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det finns fortfarande handel och företag på de mindre orterna, men inte lika mycket som tidigare, menar skribenten. Konditoriet framhålls som ett lysande undantag. Bild: Jari Välitalo, Jari VŠlitalo

Butiksdöden skedde redan för länge sedan – i samhällena utanför stan

Visst är det tråkigt att se utvecklingen i centrum.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Visst är det tråkigt att se utvecklingen i centrum. Tomma affärslokaler och vikande lönsamhet för både butiksägare och hyresvärdar. Men höjer man blicken och får lite perspektiv på det hela, så är det här inte något nytt fenomen. För oss som bor eller bodde i samhällena utanför Halmstad skedde precis samma sak på 1950-60-70-talet. Själv är jag uppvuxen i Harplinge och på den tiden var samhället ett centrum för bygdens innevånare. Då fanns det till exempel två charkuterier, tre livsmedelsaffärer, bageri, konditori, färgbutik, värdshus, pappershandel, tvätteri, skomakare skräddare, klädaffär, två–tre frisörer, mejeri, bibliotek, bilverkstad, bank, post och så vidare.

I dag finns det inte mycket kvar. Vi har ett fint konditori, en välsorterad lantmännenbutik, en livsmedelsaffär, en pizzeria, ett par frisörer och tack och lov ett fantastiskt och välbesökt bibliotek. Så tala om butiksdöd och tomma skyltfönster.

Utvecklingen på den tiden var här den samma som det är idag för Halmstads centrum. Ökad konkurrens utifrån. Då var det bland annat varuhusen inne i Halmstad, Domus, Epa, Tempo, Åhlens med mera som drog folk från landsbygden och när Gekås startade blev saken inte bättre. Nu är det stormarknader som Flygstaden, Hallarna, Väla med mera och näthandeln som påverkar centrum negativt.

Tyvärr går det inte att hindra utvecklingen. Tittar man på USA, som ligger lite före oss, läggs alltfler köpcentra ner, då folk tydligen börjat tröttna på dessa och i stället vill handla småskaligt och lokalt. Förhoppningsvis sker denna utveckling hos oss också. För vem vill inte ha ett myllrande centrum i Halmstad med butiker och restauranger och en livaktig torghandel och för oss i Harplinge ett utbud av service och butiker som täcker vårt dagliga behov.

BHÅ