Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Brukaren har en ansvarig sköterska

Bara för att man har en husläkare brukar det inte innebära att man blir inskriven i hemsjukvård, det blir man för att man behöver hjälp med de medicinska åtgärder som läkaren ordinerat via sin journal, i samband med läkarbesöket.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till Carlsson i Steninge, 20/1.

Man kan också bli inskriven i hemsjukvård för att personal i hemtjänsten ser att något inte längre fungerar med till exempel läkemedel och att det behövs hjälp med detta.

Om läkaren sen står frågande till vad hemsjukvården har gjort kan hen kontakta den patientansvariga distriktssköterskan/sjuksköterskan och fråga om detta eftersom en brukare som är inskriven i hemsjukvård alltid ska ha en PAS.

Jag jobbar inom hemsjukvård och har en kontinuerlig diskussion med de vårdcentralsläkare/primärvårdsläkare som är de som vi vanligtvis arbetar närmast, eftersom den kommunala hemsjukvården inte har egna läkare anställda utan det är lokala vårdcentraler som tillhandahåller hemsjukvårdens läkarstöd. Ibland sker även kontakt direkt med läkare i slutenvården.

Det är alltså varken brukaren eller de närstående som ska kontakta läkaren och rapportera vad hemsjukvården har gjort eller inte, utan det är den patientansvariga sjuksköterskans/distriktssköterskans sak att ha den kontakten. Som närstående kan man behöva följa med till vårdcentralen och vara ett stöd för brukaren, men om denna är inskriven i hemsjukvård så får ju vi som ansvarig distriktssköterska/sjuksköterska veta vad som sagts, bestämts och vad som ska göras via läkaren eller en kopia från journalen som upprättats vid läkarbesöket. Detta skrivs sen in i brukarens journal.

Vid behov av att delegera uppgifter till baspersonalen görs detta via en vårdplan och när uppgiften är utförd sker en återrapportering till vårdcentralens läkare, som sen avgör om något ska förändras eller om saker ska fortsätta som de är. Jag kan inte se någon fördel för läkare att kunna läsa i hemsjukvårdens journaler, de innehåller ofta bara upprepningar av det som redan står i primärvårdsjournalen...

Vänliga hälsningar,

dsk i hemsjukvården.