Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunen har ett ansvar för att se till att det finns bostäder för de studenter som söker sig till Halmstad, menar insändarskribenterna. FOTO: Roger Larsson / Hallandsposten Bild: Roger Larsson

Brist på boende jagar bort studenter

Kommunens bristande engagemang i bostadsfrågan jagar bort studenter.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Ytterligare ett år har gått och Halmstad blir återigen rödlistad av Sveriges Förenade Studentkårers årliga undersökning kring bostadssituationen för studenter. Detta gör Halmstad till endast en av sju städer som blir rödlistade vilket innebär att vi inte kan erbjuda tillräckligt med studentbostäder under studenternas första termin.

Samtidigt som högskolan ökar sitt intag och alltfler väljer sig att söka sig till Halmstad för att studera saknar kommunen en plan på att tillhandahålla bostäder. Risken blir att studenter istället söker sig till andra lärosäten alternativt tar sig an osäkra svarta kontrakt för att få tak över huvudet. En på sikt ohållbar situation.

Över tid kan bristen på studentbostäder leda till att Halmstad kommun går miste om många drivna och kompetenta studenter som behövts både inom offentlig sektor samt inom näringslivet. Genom rödlistningen hamnar vi i samma kategori som Stockholm, Göteborg och Uppsala, detta för tredje året i rad.

Det krävs nu att kommunen tar fram en plan för att bemöta efterfrågan på studentbostäder och att man använder sig av de resurser som finns tillhands via exempelvis HFAB. Annars kommer kommunen fortsätta gå miste om den kompetens som näringslivet skriker efter. Ett växande Halmstad och en högskola för framtiden kräver att vi även kan tillgodose behovet av studentbostäder.

Ludvig Andersson

Kontaktperson Ungsvenskarna Halland

Lars Larsson

Vice kontaktperson Ungsvenskarna Halland