Bred delaktighet hos invånarna kring bostäder för äldre

När det gäller bostäder för äldre så vill jag påtala att det finns en bred delaktighet hos invånarna genom bland annat fem olika invånardialoger som hemvårdsnämnden initierade 2016.

ANNONS

Replik. Apropå ledare, 1/11.

Vid dialogerna framkom det bland annat att de äldre ville ha fler mellanboenden, det vill säga en boendeform mellan det ordinära boendet och äldreboendet.

Därefter skapades en arbetsgrupp som fick i uppdrag att definiera vad ”mellanboende” är. Denna grupp leddes av Henrik Oretorp (som ordförande i KPR) och deltagarna bestod av representanter från olika pensionärsorganisationer samt medarbetare från samhällsbyggnadskontoret och hemvårdsförvaltningen. Under arbetets gång blev det studiebesök samt att arbetsmaterialet processades i alla olika pensionärsgrupperna inför förslag som arbetsgruppen lämnade vidare under namnet plusbostäder.

En annan utveckling mot plusbostäder är våra digitala äldrelägenheter som hemvårdsnämnden pekade ut i Getinge. Eftersom äldreboendet i Getinge avvecklades ville man med den politiska överenskommelsen skapa fler ”trygghetsbostäder ” och i Getinge framförallt möjligheter att bo kvar på orten. Nämnden gav hemvårdsförvaltningen i uppdrag att tänka nytt och i dialog med de boende samt med hjälp av fler invånardialoger med fokus på välfärdsteknik startade vi 2018 Halmstads första digitala äldrelägenheter – och som Halmstad vann pris för i år.

ANNONS

Utvecklingen av lägenheterna är ett tätt samarbete med HFAB, stadsnätet och Högskolan/Hälsoteknikcentrum. Den senaste satsningen sker nu även i samarbete med Regionen, men framför allt i dialog med boende och även medarbetare.

Ann-Charlott Mankell (M)

ordförande i hemvårdsnämnden

ANNONS