Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det handlar om prioriteringar, menar skribenten apropå satsningar på Jas-plan respektive brandflyg. Bild: Johan Nilsson/TT
Det handlar om prioriteringar, menar skribenten apropå satsningar på Jas-plan respektive brandflyg. Bild: Johan Nilsson/TT

Brandflyg eller Jas-plan – vad är viktigast?

För ett Jas-plan kan man köpa minst 2–3 brandflygplan.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Just nu pågår stora skogsbränder runt om i Europa och annorstädes. För några år sedan hade vi en jättebrand även i Sverige och flera andra "mindre" sådana har skett därefter, även under detta år.

Det behövs särskilda brandflygplan vid bekämpning. Vi förlitar oss på att vi, då som nu, kan hyra (??) sådana från Italien. Med bränder i Grekland, Turkiet etcetera etcetera är dessa plan oftast upptagna. Varför har vi inga, svaret påstås vara brist på resurser.

Frågan som då uppstår: Vad är viktigast? Nya Jas-plan för militären eller brandflygplan. För ett Jas-plan kan man köpa minst 2–3 brandflygplan. För övrigt: militären kan ju under fredstid ha dessa under sina "vingar" och piloter kan träna. Även under krig behövs dessa plan för att släcka bränder efter eventuella bombanfall.

Det handlar alltså om prioritering.

R. Hanen