Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Bra att SD engagerar sig i klimatfrågan

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik

Svar till Stina Isaksson (SD) 29/7.

Miljöpolitik. Osanning och hybris är det när Stina påstår: ”Vår budget ena året ger upphov till majoritetens förslag kommande år”. Som tur är går det att kontrollera sanningshalten i påståendet, för dem som är intresserade. Men när Stina påstår att det är så, kan människor tolka det som sanning. Så uppkommer fake news.

Att SD engagerar sig i klimatfrågan är överraskande, men mycket välkommet! Jag har uppfattat det som att SD som parti ifrågasätter om klimatförändringarna äger rum och anser att de i så fall verkligen inte beror på mänskliga förehavanden.

Eftersom klimatförändringarna är mänsklighetens ödesfråga nummer ett bör alla politiska partiers företrädare vara mycket engagerade, pålästa och intresserade av att hitta lösningar. För vi kan göra något! Men det är bråttom. Troligt scenario är att vi har tre år på oss att minska våra koldioxidutsläpp radikalt för att klimatet inte ska skena och planeten på många platser bli i stort sett obeboelig.

Energi är en avgörande faktor för hur vi kommer att lyckas. När man ska producera vätgas åtgår stora mängder energi, när vattnet ska spjälkas.Överslagsberäkningar visar att om alla bilar i Sverige var vätgasbilar skulle de, vid normal körning, använda nästan 24 procent av Sveriges elproduktion. Motsvarande siffror för elbilar är drygt 7 procent.

Snabbladdning av en elbil tar runt en halvtimme, inte flera timmar som Stina påstår. Men att det saknas laddstationer på många platser i vårt land är just nu en begränsande faktor för elbilen.

Jag hoppas och är säker på att teknikutvecklingen fortsätter i en rasande fart, och vårt framtida drivmedel kanske är alger? Vad vet jag? Men Stina vet.

Elisabeth Falkhaven,

gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Hylte