Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sjukvården måste kunna kommunicera med patienten som inte får lämnas obehandlad. Det är därför lagen är så tydlig, skriver Tommy Rydfeldt (L). Bild: isabell Höjman/TT

Boulwèn (SD) hamnar snett om tolkhjälp

I en insändare i Hallandsposten så skriver Carita Boulwén SD att partiet vill begränsa rätten till tolk i Region Halland. Man tog upp frågan i budgetdebatten men fick mothugg, skriver hon.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till Carita Boulwén (SD), 1/10.

Inte så konstigt då det strider mot gällande lagstiftning. I förvaltningslagen står: ”När en myndighet har att göra med någon som inte behärskar språket ska myndigheten vid behov anlita tolk.” Även patientlagen med flera lagar ger rätt till tolk.

Detta kunde ju Carita Boulwén tagit reda på. SD vill alltså på fullt allvar att Region Halland ska bryta mot lagen?

Kostnaden för tolk i regionen minskar, inte ökar. Siffrorna för 2017 och 2018 är lägre än 2016 och ser inte ut att öka 2019. Region Halland får dessutom kostnaden betald av staten för tolkhjälp till asylsökande.

Sedan finns det en patientsäkerhets- och integritetsaspekt på frågan om tolk. Sjukvården måste kunna kommunicera med patienten som inte får lämnas obehandlad. Det är därför lagen är så tydlig.

Att överlåta tolkningen på ett barn eller make till exempel vid besök hos gynekolog känns också väldigt fel och är olämpligt.

Om SD är vill vara seriösa, när det gäller att minska kostnaderna i vården, borde man som vi andra se problemet med uteblivna besök till mottagningar och operationer som kostar sjukvården miljardbelopp.

Men den frågan kanske inte är så intressant för SD att driva då en majoritet av de som uteblir är födda i Sverige med svenska som modersmål.

Tommy Rydfeldt (L)

1:e vice ordförande

hälso- och sjukvårdsutskottet

Region Halland