Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Bostadspriserna måste ses över

”Bara var femte i åldersgruppen 20–34 år har råd att köpa en etta.” Det skriver Anders Lago och Reine Johansson i en debattartikel.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik: Apropå HP-Debatt 5/7 om bostadssituationen för unga.

I den åldern är väl de flesta ungdomar överlyckliga om de får tag på en bostad över huvud taget? Många bor fortfarande hos sina föräldrar eller hos kompisar i en evig flyttkarusell. De har kanske äntligen fått ett jobb. Det här problemet är mycket större än att ”bara” 18 procent av ungdomarna klarar av att betala en ränta på 6–8 procent vid köp av bostad.

Det är klart att HSB har ett intresse av att folk ges möjligheten att bo i deras bostadsbestånd och inte bryr sig vad som blir över till övrig konsumtion. Vi har redan en efterfrågekris i vissa branscher som våra inkompetenta politiker dämpar med Rut-och Rot-avdrag.Det är inte låneräntan och amorteringskraven som är för höga, utan bostadspriserna. Man är till och med behjälplig med bosparlån upp till 50 procent.

HSB är ju även ”byggherre” och känner till vad det är som kostar att bygga flerfamiljshus. Tomtpriser, arbetsgivaravgifter, skatter, moms med mera är inte som naturlagar som vi är tvingade att rätta oss efter. Om politikerna nu kunde fatta detta. HSB borde ta tag i orsakerna till bostadskrisen i stället för att medverka till att prisspiralen fortsätter mot en oundviklig totalkrasch.

Janne Gustafsson