Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bolmenprojektet är osäkert

Ulf Jallanders varning är befogad. Bolmen-projektet kan bli en felsatsning.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ” ”Är Bolmen verkligen den bästa lösningen på vår vattenförsörjning?”, 5/2”.

Grundläggande forskning visar att den kraftiga satsningen på havsbaserad vindkraft kommer att få allvarliga konsekvenser. Fuktig havsluft lyfts mot kallare luftskikt, så att den faller som regn havet. Nederbörden minskar med minst 30 % (Christina Archer).

EU kommer att satsa på 25-faldig ökning i Nordsjön och Danmark planerar 4000 verk runt kusterna. Planerna utanför den halländska kusten omfattar minst fyra industriella anläggningar med över 200 upp till 350 m höga verk, väl synliga från kusten. Deras effekt på grundvattennivåer, dricksvattentillgång och de viktiga basnäringarna kan bli dramatiska. Tyska forskare har bekräftat teorierna. Landet upplevde 2020 det tredje torråret i rad. Torka och insektsskador har slagit ut 30 % av landets skogar. Sverige blir inget undantag. SLU har i HP nyligen förklarat att barkborreangreppen sammanhänger med torkan 2018. Svensk handel meddelade att stigande köttpriser orsakats av foderbristen och den stora nödslakten 2018.

Halmstads kommun bör kontakta grannkommunen Falkenberg för utvärdering av den stora grundvattenbassäng som finns vid kommungränsen och som lär påfyllas av ett stort undervattensflöde som mynnar ut i havet.

Ove Björklund