Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Williamsson
Bild: Henrik Williamsson

Bilarna håller sig till den hårdpackade strandremsan

Du hänvisar till en undersökning och kartläggning av stränderna i Halland som stöd för din uppfattning angående biltrafiken på stranden.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till Mattias Karlsson, Svar direkt 31/7.

Den undersökningen handlar om erosion av stranddynerna enligt din egen utsago.

Du missar ju fullständigt ämnet. Bilarna kör inte upp i dynerna och orsakar skada. De håller sig till den hårdpackade strandremsan. Som det var tidigare åkte man ner till stranden, packade ur sina medhavda badsaker och vistades på den platsen. Trafiken var till och från den här platsen. Genomgångstrafiken var stoppad genom ”betonggrisar” och skyltar och olycksrisken minimerad för besökarna.

De här ”omtänksamma” människorna som driver förbudsfrågan har orsakat kaos. Det är fullständigt oförståeligt att sommarboende ska kunna komma hit och tillåtas påverka ett så för orten viktigt ärende. Detta borde i första hand vara ett lokalt ärende för strandägarna och fast boende på orten. Till den sommarboende som inte tycker om biltrafiken: välj en annan ort där ni trivs bättre.

Att tillskriva bilarna på stranden en stor negativ miljöpåverkan är att skjuta över målet. Av droppad olja blir det stora färgade ringar i kontakt med fuktad mark. Och det har varit mycket sällsynt förekommande. I den mån de finns, vänligen kolla där entreprenadmaskinerna gått fram. För den som vill leta oljefläckar, följ spåren efter till exempel sopbilen uppe bland bebyggelsen. Den bilen är byggd med mycket hydraulik. På varje plats den har stannat för att tömma sopkärl finns det gott om oljefläckar. Är inte det negativ miljöpåverkan ?

Mattias Karlsson, håll dig borta från tyckande i det här ärendet. Du verkar inte särskilt insatt i det.

Tore Nilsson

Svar direkt

Sandstränderna i södra Halland är hotade, framför allt av en framtida höjning av havsnivån. Att i det läget tillåta bilkörning på stränderna i Skummeslöv och Mellbystrand gör inte saken bättre.

Tore Nilsson tycks mena att sommarboende som driver förbudsfrågan är det stora problemet. Det om något är att sila mygg och svälja kameler.

Mattias Karlsson

LÄS MER: Markägare rustar för nästa sommar med strandtrafik

LÄS MER: Jurister: Miljönämnd bör ingripa mot strandtrafik

LÄS MER: Kaos på bilstranden när skyltarna tagits bort

LÄS MER: Strandtrafikens öde avgjort i högsta instans