Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hausknechtska huset i Laholm. Bild: Henrik Williamsson
Hausknechtska huset i Laholm. Bild: Henrik Williamsson

Bevara Hausknechtska huset

Hausknechtska huset har ett stort värde för gatubilden och Laholms stadsmiljö som helhet, menar skribenterna.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

En gammal byggnad som det Hausknechtska huset i Laholm är värdefull på minst två sätt. Den är ett bevarat dokument över gammal byggnadsteknik som fyllde sin funktion i närmare 200 år. Gammal byggteknik bevaras om byggnaden renoveras med samma teknik och material som när den byggdes. Det var ett krav när Hausknechtska huset renoverades. Trots det höll det mindre än 15 år. Vi vet inte varför.

Kanske fungerade den gamla byggnaden så länge man året runt eldade för mat och värme och skorstenarna var varma. En varm murstock värmer och torkar upp marken under huset. Kanske berodde det snabba förfallet på något annat. Det är viktigt att byggfirman, Kulturmiljö Halland och/eller en fristående konsult utreder varför. Den kunskapen behövs när andra liknande byggnader ska renoveras.

Hausknechtska huset har också ett stort värde för gatubilden och Laholms stadsmiljö som helhet. Det och andra byggnader är riktmärken när man rör sig i staden. De hjälper till att säga var i staden man befinner sig. Det gör också nya byggnader med ett unikt utseende, men de gamla behövs som en historisk länk. För de flesta som rör sig i Laholm är det utsidan av Hausknechtska huset som är intressant. Därför har huset ett stort värde även om endast fasaderna och taket bevaras.

I många städer runt om i Europa är man noga med att bevara fasaderna även om det vid renovering används moderna material och byggmetoder inne i byggnaden. Man förlorar byggnadens värde som dokument över gammal byggnadsteknik, men bevarar värdet i stadsbilden.

Om Hausknechtska huset inte kan bevaras med gammal byggnadsteknik, så föreslår vi att fasaderna och taket ändå bevaras.

Catharina Svala och Jan-Erik Mattsson