Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bevara åkermarken, men konservera den inte!

Man brukar tala om att det är farligt att dela in samhället i ”vi och dom”, men det gäller uppenbarligen inte stad och landsbygd.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Landsbygd är enbart till för rekreation i Halmstads kommun. Översiktsplanen visar flera hundra ha jordbruksmark som ska bebyggas och mest ska det byggas längst kusterna där den riktigt fina jorden ligger.

I stället för att bygga inåt land har man lagt två stora områden som formuleras: ”stora opåverkade områden skyddas så långt som möjligt mot åtgärder som kan påverka områdets karaktär”, alltså områden där ingenting ska förändras. Den marken ägs av oss på landsbygden. Den dag området måste förändras, som när dottern, sonen eller den anställde ska ta över brukandet, eller en eldsjäl vill starta nytt och behöver någonstans att bo, blir det problem. Vi behöver kunna bygga på vår egen mark för att kunna fortsätta att producera svenskt livsmedel och råvaror som är hållbara både för miljö, klimat, arbetsmarknad och samhället.

Man har ritat in stora områden som man kallar friluftsområden, även dessa på mark som tillhör mina kollegor i lantbruket, skogsbruket och de andra gröna näringarna och hittat på egna skyddsområden som inte stöds i lagen. Det är mark som kommunen inte förfogar över men om sådana kartskikt ligger kvar och vi vill bygga på vår egen mark kommer vi inte att få det med hänvisning till att det till exempel ligger inom ett friluftsområde och att ett hus skulle förändra landskapet.

Halmstads kommun vill inte leva upp till riksdagens livsmedelsstrategi. Om de hade velat det hade de i stället för att konservera landsbygden, bebygga åkermarken och bromsa utvecklingsmöjligheterna för livsmedels- och råvaruproduktionen utgått ifrån ett landsbygds- och livsmedelsproduktionsperspektiv. Nu har översiktsplanen ett tydligt stadsperspektiv där VI i stan ska kunna åka ut till DE på landsbygden för rekreation och friluftsliv. Varifrån maten eller toapappret kommer har de inte skänkt en tanke.

Helen Johansson, ordförande i LRF:s kommungrupp i Halmstad

LÄS MER: Halmstads översiktsplan väcker engagemang

LÄS MER: Kritik mot Halmstads nya översiktsplan: ”Heltokig”

LÄS MER: Vi behöver inte bara bo - vi måste få ha våra gröna lungor