Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Beslutsrobot kan ta över vissa ärenden

Automatiserat beslutsfattande innebär att kommunala regelverk programmeras i en beslutsrobot, som sedan kan fatta exakt samma beslut som en mänsklig handläggare hade fattat.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Ett sådant beslut kan fattas på en sekund, i stället för att behöva invänta ledig handläggare – vilket ibland kan innebära flera veckors väntan.

För enkla beslut som inte kräver överväganden, utan där regelverket är klart och tydligt om under vilka förutsättningar som ett tillstånd ska beviljas så kan automatiserat beslutsfattande spara mycket tid och resurser, både för Halmstadborna och för kommunen. Beslut i sådana ärenden kan dessutom fattas dygnet runt, året runt. Ett exempel på sådant beslut kan vara rätt till boendeparkering, där regelverket är solklart och där hanteringen av en ansökan enkelt hade kunnat automatiseras fullt ut.

Tyvärr är den typen av automatiserat beslutsfattande ännu inte tillåtet i kommunal verksamhet, medan staten har fått denna möjlighet sedan förra året.

Kommunernas samarbetsorgan SKL, där också Halmstad är medlem, har därför skickat en önskan till regeringen om en lagändring som ger också oss kommuner möjlighet att fullt ut dra nytta av digitaliseringens möjligheter.

Jag ställer mig helt bakom detta önskemål och vill dessutom uppmana alla våra halländska riksdagsledamöter att driva på i denna fråga så att en lagändring kan komma till stånd så snart som möjligt. Vi behöver en modern lagstiftning som möjliggör utveckling i stället för att bromsa den.

Jonas Bergman (M)

kommunstyrelsens ordförande