Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Beslutet blev tyvärr inte ett hej då till den gröna påsen

Även om investeringen i fyrfackskärl är väsentligt dyrare initialt är det många vinster i längden.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I dagarna har Hem (Halmstad energi och miljö) tagit beslut om den framtida utsorteringen av matavfall i hushållen. Beslutet blev tyvärr inte det som vi i Centerpartiet Halmstad, och många med oss, hoppats på – ett hej då till den gröna påsen.

Beslutet blev i stället att fortsätta med optisk sortering och tvinga på hushållen ytterligare färgglada påsar att ha under vasken. En påse för matavfall, en påse för plast, en påse för metall, en påse för papper och en påse för övrigt. Allt som allt fem påsar. Det läggs stora krav på kundens sorteringsvilja när man ämnar införa ett platskrävande system som detta. Att i stället kunna slänga sitt sorterade avfall direkt i sopkärlet har visat sig från andra kommuner vara ett bättre sätt för kunden.

Precis som vi i Centerpartiet i Halmstad uttryckt oss tidigare så anser vi att förnyade investeringar i den optiska sorteringsanläggningen inte är rätt beslut år 2023. Även om investeringen i fyrfackskärl är väsentligt dyrare initialt är det många vinster i längden. Ett system där matavfall samlas in i papperspåsar och övriga förpackningar sorteras i de olika facken direkt i soptunnan har visat sig vara mer kundvänligt, sorteringsviljan ökar således.

Ja, 180 miljoner kronor är en stor investering, men vill vi uppmuntra till utsortering av återanvändbara material i hushållen så måste vi också göra det enkelt för kunden. Annars är risken åter stor att ”fel” innehåll hamnar i ”fel” påse och att restavfallet ökar.

Dessutom kommer matavfallet blandas med plastrester i processen vilket gör att biogödseln inte tas emot av våra lantbrukare. Vem vill odla mat till människor och djur på en åker full med plast?

Genom att få till största möjliga återvinning får vi många vinster i det stora perspektivet, både miljömässigt och klimatmässigt. Därför är det långsiktigt rätt att välja bort ytterligare plastpåsar till förmån för ett hållbart system med fyrfackskärl.

Victor Rundqvist

Håkan Björklund

Jessica Geijer

Gzim Ramadani

Lars-Roland Svensson

Staffan Svensson

Annika Johansson Sävborg

Centerpartiet Halmstad

LÄS OCKSÅ: Hem har satt ner foten om gröna påsens framtid

LÄS OCKSÅ: Enkät: Så tycker Halmstadborna om gröna påsen

LÄS OCKSÅ: Gröna påsen är fortfarande ett omoget avfallssystem