Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Lina Salomonsson
Bild: Lina Salomonsson

Beslut måste grundas på existerande lagar och regler

Tack för dagens insiktsfulla ledare om samhällsbygget med dess lagar och regler. Ledaren var föranledd av det olagliga padelhallsbygget i Villshärad.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå ledare av Mattias Karlsson, 4/3.

För oss centrumboende är Bulls verandas vara eller inte vara av intresse. Det tycks finnas en grupp som med stor energi agerar för verandas fortsatta liv trots att den strider mot gällande lagar och regelverk. Beslutet kallas av dem för en katastrof. Frågan är: För vem i Halmstad är återgången till existerande lagar och regler en katastrof? Svar: Inte för oss närboende, inte för centrumhandel, inte för andra företag, inte för lunchgäster, inte för ölsugna flanörer, inte för biobesökare, inte … – listan kan göras lång.

Padelhallen i Villshärad togs upp i en ledare nyligen. Signaturen ”MLL” tar upp tråden om samhällsbygget och tar upp beslutet om The Bulls veranda i Halmstad. Bild: Johan Persson
Padelhallen i Villshärad togs upp i en ledare nyligen. Signaturen ”MLL” tar upp tråden om samhällsbygget och tar upp beslutet om The Bulls veranda i Halmstad. Bild: Johan Persson

Däremot innebär beslutet att Lilla torg med dess kulturminnen åter blir tillgänglig och synlig för såväl boende som turister i Halmstad. Det blir möjligt att passera platsen även med en rullator. En stor del av året går det inte alls att komma förbi mellan verandan och andra byggen på torget.

Beslutet om rivningen är det enda möjliga i denna historia som har pågått länge, inte bara de senaste åren. Inför beslutet om bygglov 2016 påpekade de ansvariga tjänstemännen att beslutet saknade stöd i gällande lagar, såväl i plan- och bygglagen som lagen om kulturminnen. Trots det togs beslutet om ett tillfälligt bygglov.

Gruppen som kallar beslutet om rivningen av Bulls veranda för katastrof har missat något väsentligt ifråga om samhällsbygget i en fungerande demokrati. Lagar gäller lika för alla. Så är det inte i en anarki av sämsta sort. Som en medborgare i ett demokratiskt samhälle ska man komma ihåg att ett regelvidrigt beslut inte blir rätt genom att ett nytt regelvidrigt beslut tas.

MLL

LÄS MER: Halmstadbor står upp för Bulls veranda: ”Katastrof om den rivs”

LÄS MER: Ännu ett nej till The Bulls veranda på Lilla torg

LÄS MER: Vilshärads tävling kan läggas ner efter dispensbeslutet

LÄS MER: Padelhallen i Vilshärad får ingen dispens – strider mot miljölagar