Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hallands sjukhus i Halmstad med drönarfoto. Bild: Jari välitalo
Hallands sjukhus i Halmstad med drönarfoto. Bild: Jari välitalo

Behåll akutsjukhus i Halmstad

Det är skillnad på närsjukhus och akutsjukhus - behåll akutsjukhuset i Halmstad.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I Halmstad har vi för närvarande ett komplett akutsjukhus med förlossning som ger specialistvård dygnet runt. Det vill vi vi i Hjärta för Halmstad behålla.

Vi anser att akutsjukhuset i Halmstad är en viktig fråga som berör hela vår kommun och att det är en stor trygghetsfaktor för kommuninvånarna och dessutom en stor arbetsplats med många arbetstillfällen. Genom att Halmstad har ett akutsjukhus med kompetens att dygnet runt hantera majoriteten av invånarnas behov av sjukvård skapar vi mervärde för våra kommuninvånare.

Vi anser att regionpolitikernas otydlighet angående sjukhuset är att lura väljarna när man säger att sjukhuset skall vara kvar, även om man då menar ett närsjukhus. Det är nämligen skillnad på ett akutsjukhus och ett närsjukhus. Ett närsjukhus med närakut är en helt annan typ av sjukhus som är till för den som behöver mer akut vård än din vårdcentral kan erbjuda. Till exempel misstänkta frakturer, hjärnskakning, större sårskador, misstänkt propp i ben och akuta allergiska problem. Men närsjukhus har inte dygnetruntöppen akutmottagning och förlossning och inte heller specialistvård dygnet runt.

I Halmstad har man en vision om att växa och bli 150 000 invånare och skapa attraktivitet, dessutom ökar befolkningen markant under sommarmånaderna. Därav är det högst oroande att de överhuvudtaget finns ett förslag som innebär att kommunen riskerar att bli av med sin dygnetruntöppna akutmottagning och förlossning. Här behöver politiker agera handlingskraftigt och ta ställning i denna viktiga fråga för Halmstads framtid.

Sambandet mellan sjukvårdsfrågor och samhällsfrågor är oerhört viktigt och att Halmstad, som är länets största kommun, ska bli av med sitt akutsjukhus är något vi i Hjärta för Halmstad verkligen starkt motsätter oss.

Vi vill inte heller att Regionen prioriterar ner vårdcentraler och akutsjukhus till förmån för vårdval, närakuter och nätläkare.

Hjärta för Halmstad

Ann-Charlott Mankell

Ann-Kristin Nilsson

Håkan Wallin

Yasmine Möllerström Henstam