Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Insändaren vill bevara, skydda och framhäva bastionen i Halmstad. Bild: Patrik Leonardsson

Bastionen i Halmstad är hotad - igen

Lika lite som det skulle falla någon in att riva bastionen man som besökare först möter på Varbergs fästning, borde det inte falla någon in att rasera bastionen i Halmstads fästning.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Halmstad kommun utreder åter vad som skall göras med Bastionen. Det är bra, för vi är nog alla överens om att den inte är en vacker plats i vår fina stad. Men vi bör ha i åtanke att Bastionen är en av de få resterna vi har kvar av den ointagliga fästning som danskarna under 1500 och 1600 - talen byggde och rustade upp utmed gränsen till de ”expansiva svenskarna”.

Det blev en kedja av fästningar som i norr började med Bohus, Varberg, Halmstad, Lagaholm, Kristianstad och Christianopel. Var och en av dessa, utom en, raserades eller intogs under de bittra krigen mellan Sverige och Danmark. Den enda som höll stånd och måttet var Halmstad. Den revs av försvarstekniska skäl på 1730-talet och det enda som finns kvar är några få spillror, varav Bastionen är en.

Lika lite som det skulle falla någon in att riva bastionen man som besökare först möter på Varbergs fästning, borde det inte falla någon in att rasera bastionen i Halmstads fästning. Man ser tydligt på bilden den stjärnformiga spetsen av anläggningen precis som i Varberg.

Ett förslag är att ta bort det ”nytillverkade” och fula betongfundamentet, anlägga en trevlig park med spännande informationstavlor och konstverk kring Bastionens forna funktion. Vidare fäller man träden ner mot Nissan så att man kan få samma utsikt och förnimmelse av våra förfäders slit som man får i Varberg.

Sist men inte minst ger detta förslag en möjlighet att man hamnar i närheten av de öronmärkta 15 miljoner kronor som kommunen avsatt för projektet. Att rasera hela den ursprungliga bastionen vore lika vårdslöst som när man på 1800-talet planerade att riva Norre Port.

Bengt Olander

av Halmstad kommun licensierad guide