Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

agning eller utdragning skall inte kosta mer än ett läkarbesök, anser skribenten. Bild: Tore Meek
agning eller utdragning skall inte kosta mer än ett läkarbesök, anser skribenten. Bild: Tore Meek

Bastandvård ska inte kosta mer än läkarbesök

Folktandvården behöver förstärkas. Tandvård skall inte vara marknadsstyrt.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

När regionens olika partier redovisar vad man vill göra så förvånas man över att alla, utom vänstern, undviker att inkludera tandvård i människors behov.

Om jag till exempel får nageltrång och behöver göra ett ingrepp för detta, kanske till och med några stygn, så kostar det 300 kronor (och ingår därtill i högkostnadsskyddet).

Om jag drabbas av att en kindtand spricker och den måste tas bort så kostar det (om det sker på sjukhuset) cirka 6 000 kronor. Vanlig tandutdragning kostar cirka 3 000 kronor per tand.

All bastandvård: lagning eller utdragning skall inte kosta mer än ett läkarbesök! All tandvård som härleds till infektion i munhålan skall jämställas med sjukvård.

Folktandvården behöver förstärkas. Tandvård skall inte vara marknadsstyrt.

Förslag: alla med ålderspension eller sjukersättning (förtidspension) skall ges tandvård med samma förutsättningar som gäller för barn/ungdom.

För egen del har jag så kallat friskavtal hos Folktandvården och drabbas inte av de enorma kostnader som kan uppstå, men jag har flera vänner, utan avtal, som inte ens har råd att få sina tänder utdragna och går omkring med stinkande andedräkt. Sjukdomar i munhålan sprider sig till andra organ och förkortar livet.

Den retoriska frågan är: varför vill inte politiken skapa förutsättningar för en god munhälsa? Region Halland har råd med detta och bör gå före andra regioner!

Före detta patient vid tandregleringen, Seminariegatan i Halmstad

(Postumt tack till tandläkarna B Billberg och V Lind.)