Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Barnkonventionsdagen mer angelägen än någonsin

Ibland träder historien på ett obevekligt sätt rakt in i nutiden.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

På årsdagen av Kristallnatten och Berlinmurens fall, två minnesmärken över familjesplittring och återförening, håller KD riksting. Efter Kristallnatten 9-10 november 1938, när fönsterglas krossades i judiska hem och affärer, återstod bara flykt för judar i Tyskland. Den 10 november 2019 beslutar KD att försvåra för barn på flykt att återförenas med sina föräldrar. Metoden för att åstadkomma detta är att ålägga ensamkommande barn under 18 år försörjningsplikt för sina föräldrar! KD kräver alltså barnarbete!

Vi har sett bilder av gråtande fäder och mödrar på järnvägsstationen i Helsingfors när finska krigsbarn skickades till Sverige för en tryggare tillvaro. Vi har sett motsvarande bilder från Berlin. Det har väl aldrig fallit någon in att antyda att dessa föräldrar var taktiskt beräknande eller ansvarslösa mot sina barn. Men för Ebba Busch Thor handlar det om föräldrar som splittrar familjer. För det är väl ingen skillnad på föräldrar och föräldrar, eller mellan 1939 och 2019? Än en gång bekräftas att för KD är numera i stort sett alla värderingar och rättigheter till salu i anpassning till Jimmie Åkesson.

Den 19 november fyller Rädda Barnen i Sverige 100 år och dagen efter är det Barnkonventionsdagen. Från årsskiftet blir FN:s Barnkonvention svensk lag. Art 3 : ”Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa”. Låt oss under dessa två dagar begrunda vad vi värderar mest i livet och må vi handla därefter utan opinionsmässiga baktankar.

Göran Lund