Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frågan om skärmar i förskolan är ju lite att slå in öppna dörrar, menar skribenten. Bild: Ali Lorestani / TT
Frågan om skärmar i förskolan är ju lite att slå in öppna dörrar, menar skribenten. Bild: Ali Lorestani / TT

Barngruppernas storlek har betydelse

Det finns forskning som visar att den övervägande delen av alla barngrupper är större än rekommenderat, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik på debattartikel i HP 28/10 ”Mer lästid och mindre skärmtid i förskolan”.

Jag satte nästan frukostkaffet i vrångstrupen i lördags. Politiker och riksdagspersoner uttalar sig om vårt viktiga arbete i förskolan. De citerar forskare och vår läroplan. Fantastiskt, det är ni som är våra huvudmän och både vi och barnen behöver allt stöd vi kan få för att verksamheten ska bli så trygg rolig och lärande som bara är möjligt.

Jag skulle kunna rada upp exempel på hur vi arbetar med litteratur och barnens egna tankar och berättelser, utan skärmar, men det tror jag nog ni redan vet.

Men nu väntar vi med spänning på vad som kommer härnäst. För den här frågan om skärmar i förskolan är ju lite att slå in öppna dörrar.

Nu väntar vi som sagt på det som inte hänt ännu. Att ni politiker tar del av forskning kring våra förutsättningar att skapa så goda möjligheter som möjligheter som ni skriver om. Det handlar bland annat om att det finns rekommendationer kring barngruppernas storlek grundat på forskning.

Det finns forskning som visar att den övervägande delen av alla barngrupper är större än rekommenderat. Det är häpnadsväckande att år efter år se hur utvecklingen går åt fel håll menar lärarförbundet. Det är uppenbart menar de - att det inte räcker med riktlinjer. Det krävs skärpt lagstiftning. Det är där ni politiker är så viktiga för oss och det är därför ni ska fortsätta ta del av forskning och lyssna på pedagogernas vittnesmål när de i kraft av sin beprövade erfarenhet berättar hur de stora barngrupperna påverkar möjligheten skapa den verksamhet som är bäst för våra barns utveckling och lärande.

Ylva Lindskog