Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett par veckor in i terminen ska En av de förskoleklasser som startades i mitten av augusti ska nu upphöra, skriver ”Orolig och upprörd förälder”. Bild: Stian Lysberg Solum
Ett par veckor in i terminen ska En av de förskoleklasser som startades i mitten av augusti ska nu upphöra, skriver ”Orolig och upprörd förälder”. Bild: Stian Lysberg Solum

Barnen splittras kort efter skolstart

Barnen behandlas som saker, som man bara kan flytta runt hur som helst – de har faktiskt känslor.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det har precis börjat en årskull nya barn på Slottsjordsskolan. En skola med fantastiska, engagerade lärare. Tre veckor in på terminen kommer man dock på att elevunderlaget sviktar.

En av de förskoleklasser som startades i mitten av augusti ska nu upphöra. Eleverna ska splittras upp på fem andra förskoleklasser. Barnen behandlas som saker, som man bara kan flytta runt hur som helst – de har faktiskt känslor. För en del av dem har skolstarten varit svår och jobbig och äntligen börjar de hitta sin plats. Då ska de plötsligt få en ny klass, nya lärare och behöva gå igenom ännu en förändring.

Hur tänker skolledningen? Man får väl bestämma innan skolstart hur många klasser man ska ha och så får man hålla sig till det. Man verkar tro att man kan behandla våra barn hur som helst. Dessutom så meddelas föräldrarna om denna förändring via mejl – dagen innan stängningsdag i skolan, så att man slipper träffa och prata med upprörda föräldrar. Har man som förälder funderingar så kan man mejla rektorerna – men inga telefonnummer lämnas ut och inga föräldrar bjuds in till föräldramöte om detta.

Föräldrarna uppmanas ha tillit till hur skolan hanterar processen – hur kan man tro att föräldrarna kommer att känna tillit till skolledningen när föräldrar och barn behandlas på detta sätt?

Orolig och upprörd förälder

Svar direkt:

Vi förstår att ett beslut om att skapa färre antal förskoleklasser kan väcka känslor och funderingar. Vi instämmer med insändarens åsikt om att det vore optimalt att planera för denna förändring i god tid. Tyvärr var inte omfattningen av elevminskningen känd för skolan innan läsårets start, detta kan vi bara beklaga.

Slottsjordsskolan är den största lågstadieskolan i centrala Halmstad med fem paralleller i årskurserna förskoleklass till årskurs 3 och inför varje läsårsstart får vi en elevprognos att förhålla oss till. I detta fall har prognosen för skolan visat sig vara felaktig vilket medfört ett stort antal färre elever födda 2017. Faktorer som nybyggnation, inflyttning till kommunen samt det fria skolvalet, inklusive friskolereformen, har bidragit till denna osäkra prognos. Skolan är en del av en föränderlig värld och vi behöver förhålla oss till detta.

Vår avsikt har inte varit att ”stänga ute” någon vårdnadshavare i denna process. Sedan beslutet skickades ut har vi funnits tillgängliga på skolan och svarat på frågor via mejl och telefon. Vi ser alltid positivt på samverkan och dialog. Skolan bjuder in till samtal med vårdnadshavare som önskar det. Vi månar om varje elev och är övertygade om att vi tillsammans med skolans kompetenta pedagoger kommer att skapa en positiv övergång med fokus på relationsbyggande och trygghet.

Hälsning,

Skolledningen på Slottsjordsskolan