Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Både inkomst och eventuell förmögenhet ligger till grund

I Hallandsposten den 12 september undrar signaturen ”Fortsatt ärlig men rakryggad fattigpensionär” hur Försäkringskassan utreder en sökandes rätt till bostadsbidrag – och vilka inkomstuppgifter som ligger till grund för bedömningen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till ”Fortsatt ärlig men rakryggad fattigpensionär”, 12/9.

Skribenten tycker det är viktigt att bidrag går till rätt person och att skattemedel används till det som de är avsedda för – två åsikter som delas av mig och Försäkringskassan.

När Försäkringskassan prövar om en person som ansökt har rätt till bostadsbidrag tittar vi både på personens inkomst och på eventuell förmögenhet, det vill säga egendom. Principen är enkel: har man hög lön och en stor förmögenhet saknar man rätt till bostadsbidrag.

För att veta hur mycket en person har i inkomst går vi dels på vad personen själv uppger, men Försäkringskassan har också utredningsskyldighet och vi kan till exempel också kontakta skatteverket, banker eller fastighetsägare.

Just bostadsbidrag är också en unik ersättning på så vis att vi varje år gör en individuell avstämning.

Då tittar vi på hur stor inkomst varje person som fått bostadsbidrag verkligen har haft under föregående år, och sedan tittar vi på om vederbörande fått rätt storlek på sitt bostadsbidrag i förhållande till det.

Sedan ställs antingen ett återkrav – eller så får man en utbetalning.

Bostadsbidrag är till för studenter och barnfamiljer. När det gäller pensionärer med svag ekonomi finns möjlighet att ansöka om bostadstillägg – men det är inte Försäkringskassan utan Pensionsmyndigheten som har hand om den ersättningen.

Jenny Cederborg

verksamhetsområdeschef, Försäkringskassan