Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Bästa förslaget vad gäller elen

Grundorsaken till de höga elpriserna är ju att det marknadssystem som fastställer elpriset havererat.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”Elkostnaden sätter nytt rekord”, 16/1.

Vår kåk är på cirka 126 kvadratmeter. Vi fick en elräkning för december på 3 572 kronor. Förbrukningen var 731 kWh och debiteringen var 299,54 öre/kWh. Vi har bara el som värmekälla genom värmepump.

En insändarskribent skrev den 16/1 att hans faktura för december 2022 var på 14 766 kronor, det vill säga fyra gånger vår. Märkligt, hur kan det skilja så mycket om det handlar om två villor?

Det är ju också så att Sverige exporterar mycket el vilket insändaren helt förbisåg, medvetet eller omedvetet? Orsaken är som bekant stor energibrist på kontinenten, inte minst då den så tillförlitliga, franska kärnkraften ”ballat ur”.

Grundorsaken till de höga elpriserna är ju att det marknadssystem som fastställer elpriset havererat, vilket Magdalena Andersson sade i någon debatt för ett tag sen. Vänsterpartiet har, tycker jag, kommit med det bästa förslaget att ha ett Sverigepris för den el som förbrukas i Sverige och ett annat för den som exporteras. Men ett sådant bra förslag sätter väl marknadsnissarna, det vill säga M och dylika, käppar i hjulet för. Folk får väl hellre gå under än att det görs något åt den heliga marknaden.

Stellan Nilsson, Laholm