Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Att tro på smart kärnkraft är naivt

Att se till flödet man använder sig av vid omvandling av kärnenergi till el-energi är det svårt att hitta något riskfritt i denna kedja.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Uranbrytning, anrikning, laddning, driftsättning, upparbetning, avveckling. Att man använder sig av en högteknologi på ett primitivt sätt avslöjas genom den usla verkningsgraden utan konkurrens till någon annan kommersiell omvandling av energi till elkraft. Den största motiveringen till det stora behovet av el är oftast så kallade krav på ekonomisk tillväxt så att politiska reformer kan genomföras.

Men, men tillväxt genom ”lyxkonsumtion och produktion”? Moder jord, eller om man så vill vår planet, har ju redan reagerat på detta och kommer även i fortsättningen att slå tillbaka obarmhärtigt och besinningslöst om resurserna används på detta sätt.

Det har även tidigare kommit varningssignaler från auktoriteter inom kärnfysik såsom Albert Einstein och Hannes Alfvén.De hade säkert roterat i sina gravar om de fått vara med om utvecklingen av den så kallade fredliga användningen av kärnfission.

Tage Danielsson sammanfattade det på ett bra sätt genom att hänvisa till sannolikheten av en härdsmälta är tydligen så liten att det som skett kan inte ha skett? Man kan kanske också göra tillägget att det kanske ”bara” har varit en konspirationsteori?

Jag är rädd för att denna epok av människans dumdristighet kommer att ”lysa” med sina nedlagda reaktorer i en oförutsedd framtid.

Sven-Bertil Roslund

oberoende existentialist