Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolmaten är i fokus för insändaren som riktar kritik mot vad som serveras, bland annat att vissa dagar är vikta för vegetariska alternativ samt att risgrynsgröt serveras till lunch. Bild: Arkivbild: Tomas Oneborg/TT
Skolmaten är i fokus för insändaren som riktar kritik mot vad som serveras, bland annat att vissa dagar är vikta för vegetariska alternativ samt att risgrynsgröt serveras till lunch. Bild: Arkivbild: Tomas Oneborg/TT

Att servera risgrynsgröt till lunch är helt meningslöst

Våra barn, vår framtid, förtjänar mat de kan äta sig mätta på!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

När ska måltidsservice i Halmstad, som planerar skolmaten, förstå att …

• barn inte kan hålla sig mätta på risgrynsgröten en lång dag i skolan. Att servera risgrynsgröt (med saftsoppa) till lunch är helt meningslöst. Ni kunde lika väl serverat en skål godis, ungefär samma näringsinnehåll. Barnen som över huvud taget äter blir så sockerspeedade hela eftermiddagen så det är stört omöjligt att få någon arbetsro. Har inte kommunen beslutat om en sockerfri skola?

Om man nu tvunget måste ha risgrynsgröt kanske man kunde servera det som efterrätt till en mer ”riktig” måltid. Ungefär som pannkakorna efter ärtsoppan förr.

• barn oftast inte gillar när mat är ihopblandad i en massa konstiga grytor och salladskombinationer. Barn vill kunna se vad de äter, var sak för sig. Extra känsligt är det för våra NPF-barn som dessutom ofta har sensorisk känslighet mot olika mat. Dessa barn är dessutom extra känsliga när de inte kan äta sig mätta och får då ännu svårare att hantera sin funktionsvariation.

• lika självklart som det är att få välja att äta vegetariskt varje dag (för de som vill det), lika självklart måste det vara att få välja att inte äta vegetariskt om man inte vill det. Varför måste det alltid vara minst en dag i veckan utan alternativ? Två vegetariska rätter samma dag ger ingen valmöjlighet. Argumentet om att det är bra för miljön ger jag inte för i denna fråga eftersom barn som inte är mätta inte kan ta till sig den kunskap de behöver för att göra miljösmarta val som vuxna.

Barnen i skolan behöver äta sig mätta för att kunna arbeta och koncentrera sig. Jag förstår att ni har en budget att hålla er till och att det är våra politiker som är ansvariga för den. Men som jag ser det väljer ni att göra mat som barnen inte gillar så att de inte äter så mycket för att på det viset hålla budgeten. Våra barn, vår framtid, förtjänar mat de kan äta sig mätta på!

Mamma med pedagogisk utbildning