Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Att laga mat från grunden verkar vara en bortglömd kunskap

Är inte alla dessa matlagnings- och bakningsinslag i snart alla möjliga tv-program en nedvärdering av oss som lagar vår mat från grunden och kanske har gjort så i många år?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Bild: Maja Suslin/TT

En del ”tv-matlagare” är inte ens utbildade kockar. Vi äter ju – förhoppningsvis hälsosamt – för att leva och lever inte för att äta. Vittnar det inte om osäkerhet, om man enbart slaviskt följer det som anses vara moderiktigt för tillfället att äta? Vill vi ha recepttips, finns det massor på nätet; i renodlade matlagningsprogram; i tidningar; i kokböcker med mera.

I vissa program presenteras även vin, som ska passa till det som serveras, trots att vatten är den bästa drycken för matsmältningen samt att den bör drickas mellan måltiderna.

Samtidigt finns det barn som svälter ihjäl. Bli till exempel världsförälder i stället (100 kr/månad), så gör ni något empatiskt vettigt, det vill säga räddar ett barn från en långsamt plågsam svältdöd.

Kristina Bryngel, utbildad hälsorådgivare