Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Att ge pengar till dem som tigger liknar ett medberoende

Beträffande de utländska tiggarna och de som anser att det är moraliskt försvarbart att låta dem fortsätta sitt destruktiva beteende genom tiggeri och utanförskap. Jag vet inte vilket som är mest destruktivt, tiggeriet eller de som anser det helt okej att tiggeri ska få fortgå i vårt samhälle.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Jag menar att de som anser att det är i sin ordning, att människor ska få tigga på våra gator och leva i denna förnedring och utsatthet, har ett tänk och beteende som är att liknas vid medberoende. Alla som har en missbrukare i sitt hem eller i en nära relation, vet den kluvenhet man kan känna. Man vill ingenting hellre än att personen ska komma ur sitt missbruk. Samtidigt underblåser man missbruket genom att skjuta till pengar och ljuga för att skydda missbrukaren. Inte allt för sällan lever hela familjen i en lögn utåt. I förlängningen förstår nog de flesta att detta beteende inte är hälsosamt för familjen.

Samma sak är det med tiggeriet i samhället. Man hjälper inte tiggarna genom att ge dem pengar eller tillåta deras verksamhet man möjliggör bara deras destruktiva leverne, man är medberoende. På samma sätt som missbrukarens familj riskerar att brytas ner, bryts samhället sakta ner. I Sverige har vi ett socialt skyddsnät som ska ombesörja medborgarnas trygghet. Missbrukaren ska uppmuntras att söka vård och tiggaren ska uppmuntras att söka hjälp. Att bryta ett beteende som är skadligt kan kräva mycket från den enskilde och dess omgivning.

Ulf Holmgren (SD)

LÄS MER: Starka krafter motarbetar SD-förslag om tiggeriförbud

LÄS MER: Laholmspartiet vill se förbud mot tiggeri

LÄS MER: Löser det problemen långsiktigt att sitta och tigga?