Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att förstöra ett torg

Den 4 december 2020 meddelades det i HP att samhällsbyggnadskontoret gett grönt ljus för planerna på att utveckla Söndrums centrum.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Här vill man göra torget bilfritt, ta bort ett tjugotal p-platser och bygga flerfamiljshus i tre eller fyra våningar med plats för totalt 55 lägenheter varav man sockrar med 15 bostadsrätter för äldre.

Motivet tycks vara att ”utveckla” och ”definiera” Söndrums centrum. Detta uppnår man ej genom att bokstavligen trycka in dessa huskroppar på ytor som inte har plats för en sådan exploatering.

Finns det ingen inom kommunen, bland politikerna eller tjänstemännen, som förstår ”platsens själ”?

Ett absolut krav är att på plats se och studera området runt torget. Men för att se måste man också förstå vad det är man sett. Det verkar man inte ha gjort. Då hade inte denna plan släppts fram. En plan som så okänsligt bryter mot småskaligheten och intimiteten runt torget.

Det finns behov att göra torget trafiksäkrare men det kan säkert göras utan att man bygger bostäder på det sätt som nu föreslås i detaljplanen.

Slutsats: Låt inte denna plan gå till förverkligande utan försök hitta ett lämpligare område för att få ”fler hyresrätter i de västra delarna av kommunen”.

Benny Birgersson

LÄS MER: Nya lägenheter överklagas av flera boende i Söndrum

LÄS MER: Ja till nytt torg och 55 lägenheter i Söndrum