Om vi i framtiden ska kunna locka ungdomar till omsorgen, måste vi kunna erbjuda en bra lön och inte minst en bra arbetsmiljö, skriver Margareta Jonsson (L).
Om vi i framtiden ska kunna locka ungdomar till omsorgen, måste vi kunna erbjuda en bra lön och inte minst en bra arbetsmiljö, skriver Margareta Jonsson (L). Bild: Fredrik Sandberg/TT

Att föreslå kraftiga försämringar för en så viktig yrkesgrupp är inget annat än oförskämt

Ett bra arbetsschema med tid för återhämtning är A och O.

ANNONS
|

Kortare, men fler arbetspass i veckan, arbete under fler helger än tidigare, resurspass, då man skickas att arbeta med andra målgrupper än den man är utbildad för! Dessa vansinniga förslag har fått undersköterskor i Sverige att protestera högljutt.

Vilken annan yrkesgrupp skulle acceptera sådana försämringar i sitt arbete? Kan det bero på, att majoriteten av allt vårdarbete utförs av kvinnor?

Vi har i dag i Sverige en, enligt min mening, totalt felaktig syn på arbete och värdet av arbete. Det lönar sig bättre att sköta maskiner och datorer än att ta hand om sjuka och gamla. Den tiden är förbi, då vårdyrket var ett kall. Det resonemanget köper inte unga i dag.

ANNONS

Om vi i framtiden ska kunna locka ungdomar till omsorgen, måste vi kunna erbjuda en bra lön och inte minst en bra arbetsmiljö, där den anställde har inflytande över sin arbetssituation genom att till exempel lägga eget arbetsschema, där det är möjligt.

Ett bra arbetsschema med tid för återhämtning är A och O.

Som det är i dag är det många som inte orkar arbeta vidare utan lämnar yrket. Ungdomar står inte precis i kö för en utbildningsplats inom vården.

I dessa pandemitider har vi dagligen på tv sett, hur undersköterskor, sjuksköterskor och läkare sliter på sjukhus och äldreboenden. Att då föreslå kraftiga försämringar för en så viktig yrkesgrupp som undersköterskor är ingenting annat än oförskämt!

Margareta Jonsson (L) Laholm

ANNONS