Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Adam Ihse  / TT
Bild: Adam Ihse / TT

Att blunda för ryskt agerande urholkar rörelsens relevans

Kvinnor för freds klagomål på svensk militär verksamhet i Göteborg klingar falskt och saknar helt förankring i verkligheten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar på insändaren ”Här är inte lämpligt att öva krig”, 20/3.

När kalla kriget avslutades genom murens fall och Sovjetunionens kollaps, startade en omfattande nedrustning i väst. Enligt regeringens utredning ”Säkerhet i Ny Tid (2015)” avvecklades i Sverige 90 procent av armén och 70 procent av stridsflygplanen och stridsfartygen.

Den 10 januari 2014 skrev ordföranden i Svenska freds i en debattartikel i Expressen ”Att Ryssland överlag är emot att bryta andra länders suveränitet torde vara klart sett till hur skeptiskt landet är till militära insatser i andra länder – Syrien kan utgöra exempel.” Den 23 februari 2014 angrep Ryssland Ukraina och att det idag finns en rysk militär insats i Syrien vet vi.

Återtagande av totalförsvaret, där militär förmåga är en del, beror på Rysslands upprustning och vilja att starta krig. Den så kallade fredsrörelsen ser inte denna koppling. Den så kallade fredsrörelsens ovilja att kritisera diktaturen Ryssland är monumental. Den så kallade fredsrörelsen förmåga att förutsäga framtiden är obefintlig. Eftersom den så kallade fredsrörelsen blundar för ryskt agerande så är den inte relevant och den bidrar inte till att skapa och vidmakthålla fred.

Observant