Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Simon Paulin / SvD / TT
Bild: Simon Paulin / SvD / TT

Arbetslösa över 56 år bör få välja pensionering om de vill

Eftersom arbetsmarknaden i dag är väldigt åldersfixerad och rapporter har kommit att man redan vid 40 års ålder börjar tappa attraktivitet hos arbetsgivarna, har jag ett radikalt förslag.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

De som är över 56 år samt har varit arbetslösa mer än två år borde få möjligheten att bli pensionerade, på grund av att de inte är intressanta för arbetsgivarna i dag. Det finns kanske några arbetsgivare som är intresserade av att anställa äldre, men de är inte många. Tyvärr är samhället alltför fixerat vid att man skall vara ung och aktiv samt attraktiv. Det finns många äldre människor som vill ha ett jobb och som aktivt söker arbeten och är mycket mera aktiva än yngre människor, men de får avslag på avslag.

Då är frågan, varför gör man inte tvärtom och låter de som är trötta på att få avslag på sina arbetsansökningar och har fyllt över 56 år en möjlighet att få välja förtidspension om de vill?

Att vara äldre och gå på kurser som till exempel skriva cv och personliga brev skapar inga arbeten. Coachning ger också bara ett fåtal arbeten men i gengäld så skapar detta jobb till coacherna själva eftersom politikerna i riksdagen har fått för sig att jobbcoacher kan fixa jobb. Det är inte direkt roligt för en äldre människa att ha en yngre coach som inte har någon erfarenhet från arbetslivet och som skall ”hjälpa” in en på arbetsmarknaden.

Det hade varit bättre att erbjuda de som har gått arbetslösa och som är över 56 år möjligheten att få förtidspension. Att gå arbetslös är en hemsk upplevelse för en person som har varit van att arbeta i sitt liv, det är en depressiv period mentalt samt en ekonomisk katastrof för en människa.

Ur ett samhällsperspektiv och ett samhällsekonomiskt tänkande innebär det också en möjlighet för arbetsförmedlingen att satsa mer resurser på dem som har bättre möjligheter att få ett jobb. Därtill kan mer resurser läggas på utbildningar som ger arbeten.

Jan Claesson

aktiv socialdemokrat i Halmstads kommun