Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Jessica Gow/TT

Arbetsförmedling i fritt fall

Man kan undra hur regeringen tänkte, när den bestämde att Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form skulle avvecklas.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Avveckla först och se vad som händer sedan? Oavsett vilka politiker som bär ansvaret för detta, så var det inte särskilt begåvat. Det är förödande när politiska beslut tas utan att ha en susning, (eller bry sig), om vad konsekvenserna blir! Folk på ”insidan” i AF vittnar om totalt kaos, sjukskrivningar, utbrändhet och psykisk ohälsa. Det sägs att det i dagsläget behöver anställas 500 nya arbetsförmedlare i landet, då de kvarvarande flyr det sjunkande skeppet. Vilket resursslöseri med skattemedel och människors hälsa!

Så kommer vi till dem som drabbas hårt av experimentet – många inskrivna på AF runt om i landet. Detta verkar inte vara något större bekymmer för regeringen. Inskrivna personer på AF har en mängd skyldigheter att uppfylla bland annat ha kontakt med sin handläggare och redovisa vilka arbeten de sökt. Problem uppstår när handläggarna är oanträffbara, har slutat eller sjukskrivits. Ärenden blir inte hanterade som en följd av detta. Då är det inte enkelt att ha med AF att göra. Om kontakterna inte fungerar, så kan felaktiga besked komma att skickas till a-kassorna, som kan dra in stödet. För en del inskrivna rämnar tillvaron, när man inte orkar ta fajten för sin rätt mot dåligt fungerande myndigheter. Vi kanske får se allt fler som slås ut, tappar fotfästet, förlorar allt och ger upp sin tillvaro. Är det så vi vill ha det?

Arbetsförmedlingen behöver reformeras, vilket många tycker och det skulle ha skett för flera år sedan. Men sättet det nu sker på är riktigt dåligt genomtänkt och blottar bristen på en välgrundad genomförandeplan, och det verkar vara tecken i tiden. Göra först och tänka sedan!

Ett gott råd till alldeles för många politiker: det är dags att vakna på riktigt, öppna ögonen och ta kontakt med verkligheten! Ta ert ansvar – det är detta ni är valda till!

LOR