Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT/arkiv
Bild: TT/arkiv

Anmärkningsvärt att M och KD tiger om Åkessons utspel

Åkesson tar tillfället i akt att exemplifiera att inte ens en riksdagsledamot ska ta för givet att man är en del av den svenska nationen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Landets folkvalda riksdag har valt Magdalena Andersson till Sveriges statsminister. Det demokratiska beslutet upprör Jimmie Åkesson: "Det är inte kurdiska kommunister som ska bestämma vem som ska vara Sveriges statsminister, utan det är naturligtvis svenska folket", säger Åkesson till SVT.

Amineh Kakabaveh är vald till riksdagen av svenska folket, och lika mycket svensk medborgare som Jimmie Åkesson. Ändå ska inte hennes röst räknas, enligt Åkesson. För honom tillhör inte Kakabaveh det svenska folket. SD skiljer nämligen i partiprogrammet på medborgarskap och nationstillhörighet. Åkesson tar tillfället i akt att exemplifiera att inte ens en riksdagsledamot ska ta för givet att man är en del av den svenska nationen.

SD framhåller nu att partiet ska fokusera på "återvandring". Åkesson säger i en intervju till SR att det kan bli tal om att man "söker upp människor", för att utröna vilka som ska ges erbjudande att lämna landet. Än så länge handlar det om "frivillighet", men är det någon som på allvar tror att det stannar vid det? Hur går det för en "kurdisk kommunist"?

Det är anmärkningsvärt att M och KD tiger om Åkessons utspel. Här fanns chansen att ställa krav på samarbetet. Men Kristersson och Busch viker ner sig ännu en gång. Inte störa den ljuvliga gemenskapen!

Göran Lund