Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Alla vinner på pappersåtervinning

Det är viktigt att återvinningen av papper effektiviseras och att hushållen kan bibehålla servicen med en insamling nära, samt att det fortsatt är intressant att använda det insamlade pappret för att tillverka nya produkter.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Insamlingen av tidningspapper behöver effektiviseras. Det ska kännas som ett meningsfullt bidrag till miljön att den tidning du nu läser kan återvinnas på ett enkelt sätt. Regeringens tidigare förslag till returpappersförordning hade, om den genomförts fördyrat insamlingen avsevärt, samtidigt som producenterna – tidningsutgivarna, drabbas av ytterligare pålagor. Det har vi stoppat! Nu är det viktigt att insamlingen effektiviseras för att rädda jobb i Halland.

Tidningspapper är en resurs som måste återvinnas.
Tidningspapper är en resurs som måste återvinnas.

Producentansvaret, som innebär att den som ger ut, eller säljer en produkt också ska bekosta insamling och återvinning är en princip som fungerat väl. Systemet har i huvudsak varit självfinansierat, då värdet på returpapper varit högt. Men på senare år har det sjunkit i takt med mängden insamlat papper. Det har drabbat tidningsmedia hårt. Förslaget som syftade till att ge ökad service till hushållen med mer fastighetsnära insamling av tidningspapper riskerade att kosta tidningsutgivarna 465 miljoner mer. Nästan lika mycket som de årligen får ut i presstöd. En sådan förändring hade varit en tung belastning för fri nationell och lokal media.

Centerpartiet lyssnar till tidningsutgivarna och har stoppat regeringens förslag. Istället föreslås det att tidningsbranschen ska undantas från kravet på finansiering av fastighetsnära insamling. Det är bra, men nu är det viktigt att återvinningen effektiviseras och att hushållen kan bibehålla servicen med en insamling nära, samt att det fortsatt är intressant att använda det insamlade pappret för att tillverka nya produkter. En annan utveckling riskerar nämligen slå undan fötterna för ett av världens största tidningspappersbruk, StoraEnzo i Hyltebruk, som också är ledande i utvecklingen av kompositprodukter baserat på just återvunnet papper.

Nu behövs fri och oberoende media mer än någonsin. Digitaliseringen av nyhetsflödet är i huvudsak positiv, men för väldigt många är papperstidningen den enda kontakten med omvärlden. God oberoende journalistik måste gå att kombinera med höga miljöambitioner och jobbskapande.

Ola Johansson (C), riksdagsledamot, Halland