Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: LISA THANNER

Alla måste gå i samma takt när det gäller synen på energin

Efter att ha följt olika insändare i Hallandsposten och i olika medier angående miljöfrågor och användande av fossila och förnybara bränslen, så blir jag väldigt undrande över var visionerna hos människorna och makthavarna i politiken samt hos näringslivsrepresentanterna finns.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vi alla vet att något måste göras för att vi skall kunna få energi till den ökande förbrukningen, i och med att vi blir fler människor som använder energi och förbrukning av fossila bränslen. Fabriker använder energi. Bilar och lastbilar och flyg, samt båtar, använder fossila bränslen.

Trots att man skriver spaltmeter efter spaltmeter och nyheter påtalar miljöförstöringen, händer det ingenting eftersom man skakar av sig informationen. Vi vet om att vattenkraft, solenergi, vindkraft, fossila bränslen inte är tillräckligt för att kunna lösa energiproblemet. Kärnkraften som vi har i dag vill en gruppering i samhället ta väck fast vi i Sverige har ett av världens säkraste system när det gäller säkerhet. Problemet är avfallet. Man måste nu ställa frågan om man verkligen vill hitta lösningar och visioner, eftersom man bara pratar och inte vill satsa resurser och prova olika kombinationer för framtidens energiförbrukning.

Människorna i dag är väldigt bekväma av sig och är inte direkt villiga att dra ner sin förbrukning av energislukande produkter. Vi har i dag ett samhälle som baserar sig på teknologi som förbrukar stor del av det som produceras. Hur långt är vi beredda på att ha ett samhälle som förlitar sig på energi? Är människan också beredd på att dra ner på sin förbrukning av förnybara samt fossila bränslen? Innan vi går vidare så måste politiker, beslutfattare i näringsliv och tillverkare av energi gå i takt vilket vi inte gör idag.

Jan Claesson, aktiv Socialdemokrat