Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är starka ekonomiska intressen som nu på olika sätt försöker stärka sin ställning genom att bit för bit utmana den svenska alkoholpolitiken, skriver representanter för  IOGT-NTO. Bild: Christine Olsson/TT
Det är starka ekonomiska intressen som nu på olika sätt försöker stärka sin ställning genom att bit för bit utmana den svenska alkoholpolitiken, skriver representanter för IOGT-NTO. Bild: Christine Olsson/TT

Alkoholen är inte en vara vilken som helst

En restriktiv alkoholpolitik värnar om folkhälsan.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå ledaren ”Systembolaget vilseleder om monopolets förtjänster”, 20/4.

På ledarplats i HP den 20/4 lyfter Mimmie Björnsdotter Grönkvist, Liberala Nyhetsbyrån, fram en Timbro-rapport om detaljhandelsmonopolets effekt för alkoholkonsumtionen av nationalekonomen David Sundén.

Sundén hävdar att det saknas vetenskapligt stöd för att det svenska alkoholmonopolet leder till sänkt alkoholkonsumtion och ledarskribenten verkar köpa Sundéns resonemang fullt ut.

Sundén levererade i mars 2019 en liknande rapport med samma slutsats, vilken inte delades av de ledande forskarna på området. De ansåg då att Sundén plockat russin ur kakan och utelämnat viktiga socioekonomiska faktorer för att misskreditera den svenska restriktiva alkoholpolitiken.

I sammanhanget bör också beaktas att tankesmedjan Timbro, som agerat megafon för Sundéns rapporter, har starka kopplingar till näringslivet med stort intresse för egen ekonomisk vinning. Och det är starka ekonomiska intressen som nu på olika sätt försöker stärka sin ställning genom att bit för bit utmana den svenska alkoholpolitiken.

Såväl svenska som internationellt erkända seriösa alkoholforskare är helt på det klara med att den bästa metoden att hålla alkoholkonsumtionen på en så låg nivå som möjligt, och därmed också begränsa alkoholens skadeverkningar, är att minska tillgängligheten genom en kontrollerad försäljningskanal utan privata vinstintressen. Begränsning av antalet försäljningsställen, begränsning av öppettider, åldersgränser, priset och restriktiv marknadsföring är några exempel på effektiva åtgärder.

Alkoholen är inte en vara vilken som helst och behöver behandlas därefter. En restriktiv alkoholpolitik värnar om folkhälsan.

Totte Ljunggren, IOGT-NTO Hylte

Bengt-Åke Andersson, IOGT-NTO Långaryd

Leif Arne Gustavson, IOGT-NTO Sobra Tankar

Per Bengtsson, ordförande IOGT-NTO distrikt Syd