Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cirka var tionde svensk anses ha eller få problem med alkohol under sin livstid, skriver Lennart Bertilsson. Bild: Beate Oma Dahle
Cirka var tionde svensk anses ha eller få problem med alkohol under sin livstid, skriver Lennart Bertilsson. Bild: Beate Oma Dahle

Alkohol är beroendeframkallande

Cirka var tionde svensk anses ha eller få problem med alkohol under sin livstid, skriver Lennart Bertilsson.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I en insändare här i HP 23/11 kunde vi läsa att kultur- och folkhälsonämnden i Hylte kommun vill servera alkohol på Forum i Hyltebruk. Orsaken är att man vill vara som närliggande kommuner. Måste man göra samma vanskliga saker som ”andra,” när det ger problem som borde strida mot folkhälsonämndens uppgift?

Uppsala universitet har bedömt att 1,25 miljoner människor i världen omkom i trafiken 2018, och där bedöms att 25 procent av dessa dog på grund av alkohol eller droger inblandade. Detta är över 300 000 personer. Det är fyra gånger fler än de 76 000 som bedömts dött i krig samma år. Trafiken är farlig.

Cirka var tionde svensk anses ha eller få problem med alkohol under sin livstid. Runt varje missbrukare finns ofta upp till fem personer som påverkas. Därför berörs nära halva befolkningen av konsekvenserna av alkohol.

Alkohol och spel brukar öka när det är dåliga tider. Är det då lämpligt att när många har svårt med mat och uppehälle och samhället på olika sätt samtidigt behöver öka hjälpen till vissa grupper och nästan alla elkunder, samtidigt uppmuntra till viss dyr verklighetsflykt?

Kostnad för missbruk passerade för länge sedan 100 miljarder kronor årligen.

Ingen är född missbrukare. Gårdsförsäljning av alkohol ligger därför inte heller i tiden.

Karin Götblad, polischefen, vädjade i TV om alla människors helhjärtade engagemang och göra det tidigare i processen mot missbruk och medföljande skjutning.

Just nu behövs också all skärpa på att klara tillvaron med sparsamhet och använda naturlig kontaktskapande vänlighet och solidaritet med omgivningen i värdefull nykterhet. Inte minst i jul.

Lennart Bertilsson, Södra Västbo MHF