Replik. Apropå artikeln ”Dålig arbetsmiljö i Rådhuset – nu ska fler anställas”, 26/11.
När jag läser reportaget i HP 26/11 angående den dåliga arbetsmiljön på rådhusets kommunikationsavdelning kastas jag tillbaka till vårvintern i år. Vi var sju anställda på UAF:s (utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen) dagliga verksamhet för personer med intellektuella funktionsvariationer som blev avstängda från våra arbeten i en vecka. Detta på grund av att vi gav vårt stöd i en film som initierats av brukarna angående den då planerade sammanslagningen av socialförvaltningens och UAF:s personal, med anledning av ”heltid som norm”.
Kommunen tyckte personalen i första hand skulle vara lojala mot kommunens planer. Detta framför att följa de lagar (till exempel LSS) som finns för att stödja och arbeta för självständighet och självbestämmande för personer med intellektuella funktionsvariationer, vilket också är våra arbetsuppgifter som personal.
I all denna turbulens sänder TV4 Halland en intervju från rådhustrappan med HR-direktör Charlotte Svensson som gör utlåtande angående oss i personalen som absolut inte stämde överens med verkligheten. Vi försökte vid flera tillfällen att få träffa henne, men svaret vi fick var att vi skulle gå ”linjevägen”. Det var första gången vi hörde uttrycket, vilket betydde att vi fick ta detta via vår chef. Det kändes som ett ointresse och att vi inte var värda att få träffas personligen.
I ovan nämnda reportage i HP talades om upplevelsen av att det råder ett A och B-lag. Jag kan säga att kommunledningen fick oss att känna oss som ett C-lag då vi blev kallade oprofessionella av HR- direktören Charlotte Svensson som också pratade om oss – och inte med oss – i så felaktiga och osanna ordalag.
Om de personer som leder olika kommunala verksamheter inte vill tala med folket på golvet föds dåligt mående, misstroende och uppgivenhet hos personalen. Den kunskapen hoppas jag alla har oavsett var i kommunens hierarkier man finns, i slutändan drabbas alltid de personer (brukarna) som vi alla är anställda för att stödja.
Tystnadskulturen på rådhuset har vi ute i verksamheten känt, även till viss del vilka som har ”sista ordet” och får olika svar från olika personer, så min undran är om inte det är fler medarbetare på Rådhuset som skulle behöva bytas ut.
… och till Charlotte Svensson HR-direktör vill jag säga: det är aldrig för sent att be om ursäkt till oss på Patrikshills dagliga verksamhet, som absolut inte är oprofessionella, utan tvärtemot drivande, nytänkande och kreativa.
Ann Erixson
Svar direkt
Tack för dina synpunkter. Jag har stor respekt för ert kunnande och er kompetens samt er verksamhet. I kommunen uppmanar vi alltid medarbetare att i första hand tala med sin närmsta chef när det uppstår frågor, problem eller liknande. Men finns det frågor kring vad jag har sagt eller menat så ska vi reda ut det. Jag kommer ta kontakt med berörda medarbetare.
Vänligen, Charlotte Svensson, HR-direktör Halmstads kommun
LÄS MER: Kommunen vill säga upp enhetschef efter protestvideo
LÄS MER: Personal anmäler Halmstads kommun för kränkande särbehandling
LÄS MER: Avstängd LSS-personal om videon: ”Trygga med det vi gjort”
LÄS MER: Medarbetare stängs av efter protestvideo – ska utredas