Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: NTB
Bild: NTB

66,5 miljoner mer till välfärden i Halmstad – när V får bestämma

I Halmstads kommun har alliansen krokat arm med Sverigedemokraterna och skurit ner stort i vår gemensamma välfärd.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Personalen i förskolan får springa snabbare, Kulturskolan blir mer otillgänglig, lekplatserna blir färre och medarbetarna i välfärdsyrken får jobba hårdare än tidigare. Jonas Sjöstedt (V) har aviserat att Vänsterpartiet kräver 10 miljarder kronor mer till välfärden och kommer försöka skapa majoritet för det i Sveriges riksdag. För Halmstads kommuns del skulle det innebära 66,5 miljoner kronor mer till välfärden.

Med 66,5 miljoner kronor till välfärden skulle vi kunna ta bort de nedskärningarna alliansen och SD har gjort på barnen, och i stället lägga mer resurser på förskola, skola, Kulturskola och lekplatser. Vi skulle kunna förbättra i äldreomsorgen och stärka upp det förebyggande arbetet i socialtjänsten. Vi skulle kunna mildra alliansens och Sverigedemokraternas stora nedskärningar i välfärden utan att höja kommunalskatten.

10 miljarder skulle även innebära en förstärkning i Region Halland på 106 miljoner kronor. De skulle kunna användas till att stärka vården i regionen. Tillsammans med resursförstärkningen i kommunerna skulle de också kunna användas för att få till ett fungerande samarbete mellan region och kommun. Utan tillräckligt bra samarbete finns stora risker att vissa människor hamnar mellan stolarna. Det drabbar de mest utsatta hårdast: De med funktionsnedsättningar, äldre multisjuka och missbrukare med samsjuklighet för att bara nämna några grupper.

Det är dags för staten att ta tag i problemet med kommunernas och regionens ekonomiska situation. Det är dags att tvinga januaripartierna att satsa mer på kommunerna i stället för att prioritera skattesänkningar för de rikaste. Halmstadborna är värda en välfärd att lita på. Vänsterpartiet är garanten för ett samhälle som funkar för alla – inte bara för några få.

Daniel Nilsson Brodén (V)

gruppledare Vänsterpartiet Halmstad

Tania Bengtsson (V)

gruppledare Vänsterpartiet Halmstad