Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1 maj

Ingress här...

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Med solidaritet ska vi bygga ett bättre samhälle i rådande kris

Första maj. Dagen är kommen då arbetarrörelsens fanor smeks av mild vårvind och vi beger oss ut på gator och torg med våra plakat om rättvisa levnadsvillkor, jämställdhet, solidaritet och tro på demokrati, det fria ordet och ett öppet samhälle.

Men det öppna samhället är inte så öppet just i denna stund. Vi står mitt uppe i den mest allvarliga kris som de flesta av oss upplevt under sin levnadstid. Somliga har lämnat oss och denna jord bakom sig. Andra går genom ett sjukdomsförlopp som skrämmer och kanske präglar dem för livet. För andra slås det sönder som har tagit lång tid att bygga upp. Samhället är under stora påfrestningar och lär så vara under en tid framöver.

Dessa påfrestningar kommer bland annat i formen av en avliden släkting, en förlorad arbetsinkomst, förlusten av sina arbetskollegor eller ångesten över att inte ha tillräcklig skyddsutrustning för att utföra sitt arbete. Allra mest utsatta är de längst ned på den socio- ekonomiska stegen, bland annat våra medlemmar i LO-facken.

De står i frontlinjen mot både den medicinska och ekonomiska krisen. De vårdar våra äldre, de ser till att vi har det nödvändiga i affärerna, de sköter kollektivtrafiken och de städar våra arbetsplatser. Men de har ofta fått finna sig i att nöja sig med applåder i stället för erkännanden om deras arbetes samhällsviktiga funktion.

När vi befinner oss i kölvattnet av denna stora kris som kommer. Vi inte att acceptera en välfärd med vinster och utarmande av våra gemensamma resurser.

Vi kommer inte att acceptera arbeten utan skälig skyddsutrustning. Vi kommer att kräva att de som bar detta fantastiska land på sina axlar under covid-19 får det sociala och ekonomiska erkännande som deras arbetsinsats är berättigad till.

Det får vara nog nu med växande ekonomiska klyftor och undergrävandet av det robusta samhället. Vi måste bygga ett starkare samhälle.

Jag är glad att den socialdemokratiskt ledda regeringen har levererat kraftfulla insatser för just detta ända- mål.

Med solidaritet bygger vi ett bättre samhälle.

Pierre Ericsson

ordförande LO-facken Halmstad