Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vissa invasiva arter, som mårdhund, är ett hot, menar skribenten. Bild: Mårdhundsprojektet
Vissa invasiva arter, som mårdhund, är ett hot, menar skribenten. Bild: Mårdhundsprojektet

Överdrivet hot mot djuren

Anders Wirdheim ondgör sig över att Joakim Broman skriver att biologisk mångfald är dyr samt ifrågasätter den i regeringsformen grundlagsskyddade äganderätten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Kommentar till Anders Wirdheims debattinlägg i HP 15 juli 2019.

330 000 privata skogsägare som äger hälften av Sveriges skogar är naturligtvis rädda om varje träd och art i sina skogar. Det är knappast konstigt om ägarna vill ha ersättning för mark som läggs i träda som nyckelbiotoper och det är dessutom skadligt för Sverige då skog och skogsindustrin är en mycket viktig resurs, bland annat för arbete och Sveriges ekonomi. Och det är mycket pengar det är fråga om så Joakim Broman har rätt!

Att den biologiska mångfalden skulle vara hotad i svenska skogar är inte sant.

Av de cirka 60 000 arter som finns är endast två försvunna de senaste 34 åren enligt artdatabanken, förgyllt metallfly och barkvårtlav. Det är naturligtvis tråkigt men rimmar inte med de påstådda hoten.

Vissa invasiva arter som tillkommer vill man dessutom utrota, till exempel mårdhund och bisamråtta samt ett av de verkliga hoten mot skogen, granbarkborren, som utgör ett mycket större hot än den mänskliga närvaron.

Gläd dig åt att kunna besöka skogen och njut av att det aldrig funnits mer vilt och arter än i dag och du kan se dem alla tack vare allemansrätten, men var rädd om djur och natur!

Roland Malmenborn (M)