Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns rekryteringsproblem av vårdpersonal i Hylte kommun, enligt skribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Det finns rekryteringsproblem av vårdpersonal i Hylte kommun, enligt skribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Överdrifter från SD i valrörelseyran

Att, som Stina Isaksson (SD) gör, utmåla läget som katastrofalt och hopplöst, hjälper sannerligen inte till att underlätta rekryteringen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Stina Isaksson (SD) hävdar i en insändare 28/7 i HP att Hyltes omsorgspersonal ”säger upp sig i en strid ström och de som blir kvar gråter efter sina arbetspass och skriver avvikelserapporter, många sjukskriver sig”. Ingetdera av dessa påståenden har täckning i verkligheten. Vi har förvisso rekryteringsproblem av och till liksom andra arbetsgivare, såväl privata som offentliga.

Att, som Stina Isaksson (SD) gör, utmåla läget som katastrofalt och hopplöst, hjälper sannerligen inte till att underlätta rekryteringen. Vem vill tillhöra en yrkeskategori med den beskrivna arbetssituationen? Det sänder dessutom signaler till våra äldre invånare och skapar oro, som inte är berättigad. Till vilken nytta? Ingen!

Stina Isaksson (SD) föreslår att medarbetarna själva skall få välja om de vill arbeta delade turer eller inte. Vidare ska det så kallade hälsoschemat frångås, så att personalen får arbeta färre helger. Det är naturligtvis önskvärt att dessa olägenheter minskas så gott det går.

Den idylliska tillvaro, som Stina Isaksson (SD) föreslår, grusas dock av det oöverkomliga faktumet att omsorg behöver bedrivas såväl helg- som vardag och av att behovet varierar över dygnets timmar.

När vi nu går in i valrörelsens slutskede, kräver trovärdigheten att vi både beskriver verkligheten på ett sansat sätt och att avgivna löften ligger på en sansad nivå.

Rolf Kenneryd (C)

2:e vice ordförande i Omsorgsnämnden Hylte kommun