Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Adam Ihse/TT
Bild: Adam Ihse/TT

Öppet brev från Kvinnor för fred

Kvinnor för Fred anser att det finns gott om uppgifter som skolungdomar kan lära sig utanför det militära med vapeninsats.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Kvinnor för Fred (KFF) i Laholm tar ställning till vuxenutbildningens planer på ett samarbete med militären (Lv6) som Hallandsposten rapporterade om (HP 22 juni).

Den allmänna uppfattningen anser att militärutbildning innebär att lära sig försvara sig mot eller angripa en yttre fiende med vapen. ”Försvarsmakten är en arbetsgivare, som tyvärr måste växa…”. Denna mening i HP-artikeln gör oss frågvisa.

Självklart finns det grenar inom den militära utbildningen som syftar till sjukvård eller katastrofinsatser något som vi har blivit medvetna om i tider med stora skogsbränder och pandemitider där militären kallades in för hjälpinsatser. Det är viktigt att lära sig bekämpa katastrofer som människan delvis själv är orsak till. Är det den sortens utbildning vuxenutbildningen i samarbete med Försvarsmakten syftar på?

Kvinnor för Fred anser att det finns gott om uppgifter som skolungdomar kan lära sig utanför det militära med vapeninsats.

Vapeninsats tär på klimatet. Vårt främsta mål måste vara att lära ut hur man leva tillsammans utan våld och exploatering av jordens resurser.

Vem ska städa efter förödelsen i Östersjön efter andra världskriget, en tickande bomb som drabbar människor och miljö? Bör inte ungdomarna lära sig att leva fredligt: diplomati och civilt försvar i stället för vapenvåld!

Kvinnor för fred

Lena Angviken, Gunaino Enqvist, Susanne Gerstenberg