Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Öppen och saklig debatt har tyvärr inte varit möjlig

Om så hade varit fallet hade den politiska spelplanen med stor sannolikhet sett annorlunda ut.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”Låt dem ta ansvar på riktigt”, 17/9.

Efter många märkliga politiska turer i riksdag, regioner och kommuner under ett antal år har politikerföraktet ökat bland ”infödda svenskar”. De som tidigt såg den negativa utvecklingen har systematiskt motarbetats, och en öppen och saklig debatt som borde vara självklart i en demokrati, har tyvärr inte varit möjlig. Om så hade varit fallet hade den politiska spelplanen med stor sannolikhet sett annorlunda ut. Vilsna småpartier som fått oproportionerligt stort inflytande i förhållande till antal röster har dessutom orsakat politiskt kaos.

Många har också påtalat att det inte är ok med de hotbilder som målas upp om partier till höger om mittlinjen kommer i regeringsställning, och ibland direkt felaktig information om det näst största partiet. Tyvärr finns det dessutom politiker som inte förstår att strategin att inte vilja samarbeta ens i sakfrågor, och därmed försöka hindra inflytande från vissa väljargrupper, inte varit eller kommer att vara framgångsrik. Det leder bara till ökat politikerförakt och polarisering. Det borde vara uppenbart, inte minst när man ser årets valresultat och hur ungdomarna i skolorna har röstat.

Drygt 20 procent av väljarkåren har i ett demokratiskt val röstat på ett parti som man enligt insändaren måste hitta ett sätt att ”politiskt bli av med dem”. Känns obehagligt och respektlöst.

Realist