Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skribenten efterfrågar korta pauser under debatterna. Bild: Christine Olsson/TT
Skribenten efterfrågar korta pauser under debatterna. Bild: Christine Olsson/TT

Ökad tillgänglighet vid debatterna tack

Forskning visar att efter 45 minuter vinner alla, även de med fullgod funktionsförmåga, på att ta en kortare paus.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Med anledning av den kulturfrukost jag var på fredagen 19 augusti (som åhörare), skulle jag vilja uppmana alla som anordnar dessa debatter nu i valtider, och alla andra tider på året, att tänka på tillgängligheten.

Jag menar inte i första hand tillgänglighet i form av rullstolsramper och ljudanläggning för det verkar de flesta ha koll på. Utan tillgänglighet för de med dolda funktionshinder. Vi som inte klarar att sitta i två timmar i sträck och hålla fokus av vilken anledning det än må vara.

Jag har stridit för detta med pauser både under studier och i de flesta andra sammanhang jag är i. Forskning visar att efter 45 minuter vinner alla, även de med fullgod funktionsförmåga, på att ta en kortare paus. Så varför förutsätta att publiken, studenterna, deltagarna, debattörerna och moderatorn kan hålla fokus och humör under längre tid?

Det finns så mycket mer man kan göra med upplägget av en debatt och jag är besviken på att vi som samhälle inte kommit längre i tillgänglighetstänket.

Hoppas nu att de arrangörer som har debatter kvar att genomföra under valrörelsen tar med sig detta så slipper jag avvika under debattens gång eller vara arg som en bålgeting efteråt för att jag fått värk av att vara stilla så länge.

Jag vill inte missa debatter och jag är övertygad om att alla vinner på att tillgänglighetssäkra sina arrangemang på alla plan.

Linda Bjerman